SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET

 

Docent dr.sc. Željko ANDREIĆ

Diplomirao:

1980.

Magistrirao:

1984.

Doktorirao:

1993.

Soba:

207

Telefon direktni:

553-5920

Telefon kućni:

5920

E-mail:

Zeljko.andreic@rgn.hr

Zavod/Sluzba:

Zavod za matematiku, informatiku i nacrtnu geometriju

Adresa:

Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska

Životopis

Rođen je 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1975. je upisao studij Fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je1980. god. sa temom iz područja fizike lasera (voditelj Dr. A Peršin). Bio je stipendist Instituta Ruđer Bošković gdje se odmah nakon diplomiranja i zaposlio. Postiplomski studij Fizike na istom fakultetu završio je 1984. god. sa temom iz područja medicinskog ultrazvuka (voditelj Dr. B. Breyer). 1991. god. je dobio stipendiju Ministarstva Znanosti RH koju je proveo na Ruhr-Universität-u u  Bochumu, Njemačka, u grupi Prof. Dr. H.-J. Kunze-a. Tamo je izradio svoju doktorsku disertaciju koju je obranio 1993.  na Sveučilištu u Zagrebu. 1996. je dobio uglednu stipendiju Alexander von Humboldt zaklade u okviru koje je idućih 18 mjeseci ponovno proveo kod Prof. Kunze-a u Bochumu istražujući primjene laserski dobivene plazme. 2000/2001 godine ponovno je proveo godinu dana na Ruhr-Universitaetu u Bochumu, također pod pokroviteljstvom Alexander von Humboldt zaklade, radeći na nastavku istraživanja primjena laserski dobivene plazme ali i na istraživanjima tzv. kapilarnih izboja i njihovoj primjeni kao intenzivnih izvora XUV zračenja. Ta sutradnja traje i dalje.

 

U toku svoje znastvene karijere bavio se istraživanjima raznih tipova lasera, širenja njihovih snopova kroz prostor, izradom i testiranjem optičkih sistema, spektroskopske instrumentacije, brze vremenske dijagnostike, eksperimentalnim i teoretskim proučavanjima laserski ili električki dobivenih plazmi i dr. Član je Hrvatskog Fizikalnog društva, Hrvatskog Astronomskog društva,  Međunarodne Astronomske unije i vanjski suradnik Zvjezdarnice Višnjan. Od mladosti se bavi Astronomijom i aktivno radi na popularizaciji astronomske znanosti kroz sustav školskih natjecanja iz astronomije, ljetnih škola astronomije i sl. Napisao je više od 50tak popularnih znanstvenih članaka , koautor je udžbenika "Astronomska početnica" i autor priručnika  "Mala opažačka astronomija"  namijenjenih školskoj djeci od 4-8 razreda.

Nastava

  • Fizika (PDS sva tri smjera)
  • Mehanika Fluida (PDS sva tri smjera)
  • Hidraulika (PDSGeotehnički fakultet Varaždin, Sveučilište u Zagrebu)

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Prikaži radove

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Stručni interesi

  • Fizika pazme i astrofizika
  • Planetologija (posebno mala tijela sunčevog sustava)
  • Prirodni EM u okolišu
  • Zaštita okoliša (svjetlosno i EM zagađenje)

Nastavni i drugi sadržaji

Sažeti prikaz

 

 

Zadnja izmjena: 26.01.2009 11:33:03